Про цікаві історичні фільми

Кіно буває цікавим, буває не дуже, а буває і зовсім абсурдним. Не виключенням є і фільми на історичну тематику. Вони є різні! Абсолютно різні, гарні та не дуже (м'яко кажучи). У цій статті я надам декілька хороших рекомендацій для перегляду, але розпочну з того, що на мій погляд дивитись взагалі не потрібно.

1. ТРОЯ (2004)
Просто недолуге переосмислення Гомерівського епосу. Занадто багато драматизму там, де його не потрібно, плюс погляд режисера... - постійна увага на персонажі Бреда Пітта.


2. АЛЕКСАНДР (2004)
Саме Александр, а не Олександр. Він же Македонський. Багато домислів, проте показує деякі особливості життя стародавнього еліністичного суспільства. Деякі. Сам елінізм тут зводиться на нівець. Здебільшого, фільм виявився про любовні походеньки Александра, його бісексуальність, образу на батьків.


3. 300 СПАРТАНЦІВ (РАЗОМ З ПРОДОВЖЕННЯМ) (2007, 2014)
Картинка гарна, а фільм ні про що. Ксеркс що демон чи бог, Леонід відзначився лише його епічним "This is Sparta". Про продовження я мовчу.


А тепер про гарне кіно.

4. ГЛАДІАТОР (2000)
Фільм про римського центуріона, якого Цезар бажав зробити своїм наступником, але за певних обставин втратив усе і став гладіатором. Звичайно, там також є історичні нестиковки, бо фільм художній. Але я раджу його подивитись.


5. ЖАННА Д'АРК (1999)
Для тих, хто цікавиться середньовічною історією, раджу подивитись цей фільм. Період Столітньої війни, історичні постаті і досить неординарна ситуація - жінка повела у бій чоловіків. Умови, життя, історія - все це можна подивитись у цікавій розповіді.


6. ДЮНКЕРК (2017)
Фільм Крістофера Нолана. Лише це варто уваги! Яскрава історія Дюнкеркської операції - порятунку англійських та французьких військових з оточення нацистською армією в роки Другої Світової війни.


7. 1917 (2019, в прокаті України з 2020)
Оскароносний фільм. Один кадр, одне завдання, суцільне переживання за головного героя, який повинен віднести депешу через лінію фронту в часи Першої Світової війни. Кіно, яке приплюсне вас до крісла до останньої хвилини.


8. ГРА В ІМІТАЦІЮ (2015)
Друга Світова війна продовжується. Командування Збройних Сил Великої Британії звертається до математика Алана Тьюринга з проханням розшифрувати "Енігму"- шифрувальну машину Третього Райху. 


9. ПАТРІОТ (2000)
Дуже раджу восьмикласникам! Сюжет відбувається в роки Війни за незалежність США. Бій, умови, побут, страждання людей. Все це має у ньому сенс.



10. КОРОЛЬ ГОВОРИТЬ (2010)
Фільм розповідає про короля Геогрга VI та його намагання подолати найбільшу ваду - заікання. Тим паче, Геогрг VI - батько Єлизавети ІІ.


11. ЛЮТЬ (2014)
Звичайно, тут є проколи. Великі проколи. Але подивитись фільм варто. Американський танковий екіпаж, що рухається на з'єднання із союзниками по території Німеччини, потрапляє в оточення, після поламки гусениці танку. І з усього екіпажу виживе лише один.


12. ВРЯТУВАТИ РЯДОВОГО РАЯНА (1998)
Це вже класика! Їх місія - знайти та відправити додому рядового Раяна.


13. МИСЛИВЦІ ЗА СКАРБАМИ (2014)
Нацисти вкрали дуже багато цінностей з усіх музеїв Європи. Команда мистецтвознавців відправляється до Європи, у горнило Другої Світової війни, щоб віднайти викрадені реліквії.


14. ХОРОБРЕ СЕРЦЕ (1995)
Класика кіно. Шотландія бореться за свою незалежність! А керівником повстання є відчайдушний Вільям Воллес!



Бажаю гарного перегляду!


Коментарі